Dr. Andrada Mureșan

Medic Primar
Diabet, Nutriție si Boli Metabolice
Doctor în Medicină

Ce este specialitatea Diabet, Nutriție și Boli Metabolice?

Specialitatea de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice este cea care se ocupă de prevenția, diagnosticarea și tratarea bolilor precum: diabetul zaharat, obezitatea, dislipidemiile și sindromul metabolic. Acestea au cauze multifactoriale, în special metabolice și nutriționale. Evoluția cronică însoțește posibile complicații severe, care scad calitatea vieții și cresc riscul de mortalitate.

https://iesthetic.ro/wp-content/uploads/2023/12/poza1res.png

De ce este important să faceți acest consult și cui se adresează?

Consultul de nutriție/diabet este important pentru evaluarea stilului de viață atât la persoanele sănătoase, cât și pentru cele cu suprapondere/obezitate, dar și pentru diagnosticarea din timp a prediabetului și diabetului. Depistate din timp, aceste boli pot fi controlate și tratate, pentru a preveni complicațiile și bolile asociate.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, obezitatea este definită ca acumularea excesivă de țesut adipos, într-o proporție care prezintă risc pentru sănătate*. De asemenea, obezitatea este recunoscută ca boală cronică și recidivantă.

Diabetul zaharat este o boală cronică, caracterizată prin creșterea nivelului de glucoză din sânge. Mecanismele principale de apariție a diabetul sunt: fie când pancreasul nu produce destulă insulină, sau chiar deloc, fie când insulina nu este utilizată corespunzător de alte organe.

Cum ne pregătim pentru această specialitate?

Nu este necesară o pregătire pentru acest consult. Este recomandat să aduceți analize sau scrisori medicale cu alte boli dacă aveți. De asemenea, dacă urmați tratament cu anumite medicamente să aduceți o lista cu acestea.

Cum decurge întâlnirea medic-pacient?

Consultul începe cu anamneza (o discuție în care medicul întreabă pacientul despre motivele prezentării, despre simptome, boli asociate, medicație și stil de viață – alimentație, activitatea fizică, consum de tutun sau alcool, somn și nivelul de stres). Apoi urmează examenul obiectiv (inspecția pacientului, cântărirea, determinarea circumferinței abdominale, măsurarea înălțimii și determinarea tensiunii arteriale). În final, dacă este nevoie medicul recomandă efectuarea unor analize de sânge pentru a stabili diagnosticele și recomandările personalizate.

https://iesthetic.ro/wp-content/uploads/2023/12/thumbnail-640x480.jpg
https://iesthetic.ro/wp-content/uploads/2023/12/IMG_1982savres.jpg

Ce este analiza corporală?

În cadrul examenului obiectiv, se poate realiza analiza corporală prin bioimpedanță, cu ajutorul analizatorului corporal inBody 270. Acest aparat oferă informații despre compoziția corpului (cantitatea de mușchi, țesut adipos, țesut osos, apă, aria grăsimii viscerale, dar și distribuția acestora pe diferite segmente). De asemenea, analiza corporală este importantă în etapa de scădere ponderală, pentru că ne ajută să monitorizăm din ce s-a pierdut în greutate (țesut adipos sau țesut muscular).

Durata consultației

În general, timpul alocat consultației este de aproximativ 30 minute.

Contact

Tel: 0772012184
Cluj-Napoca, Str. Milton Lehrer, Nr. 14